SLECHTZIENDHEID

  1. Home
  2. chevron_right
  3. SLECHTZIENDHEID

Slechtziendheid

Iemand die slechtziend is, zal waarschijnlijk deze website of onze folder niet kunnen lezen en daarom doen wij een beroep op de familie, huisgenoten, vrienden of kennissen, buren of collega’s. Zij kunnen de slechtziende dan assisteren bij het vinden van een optometrist met specialisatie Low Vision (LV). Als er sprake is van slechtziendheid spreekt men ook wel over Low Vision.

Wanneer komt u in aanmerking voor Low Vision onderzoek

Een LV-optometrist heeft zich gespecialiseerd in het aanmeten en afpassen van bijzondere optische en vergrotende hulpmiddelen. Holsboer Optometrie beschikt over LV optometristen die u graag verder helpen.

Als u niet meer met een normale bril- of lenscorrectie kunt lezen, schrijven of Tv-kijken of andere activiteiten kunt uitvoeren die u tot voor kort nog wel kon, is het verstandig contact op te nemen met een LV-optometrist.

In samenspraak met uw oogarts wordt dan een behandelplan voorgesteld. U krijgt een uitgebreid LV onderzoek van ca. 1½ uur waarbij al uw wensen, problemen en vragen in kaart gebracht worden. Samen met u wordt er gekeken naar de mogelijkheden op technisch gebied. Belangrijk is om te weten dat wij uw ogen niet kunnen repareren met hulpmiddelen, maar wij meten hulpmiddelen aan die u de gelegenheid geven om aan uw vragen te kunnen voldoen. Dit is niet altijd gemakkelijk en vraagt veel geduld en aanpassing van de cliënt en zijn omgeving.

Het vergrotende hulpmiddel vraagt meer inspanning en acceptatie tot gebruik en de daarmee mogelijk verbonden optische beperkingen die hierbij nu eenmaal horen.

Over het algemeen zijn de kosten van een LV-onderzoek in rekening te brengen bij de zorgverzekeraar. Onze LV-optometristen kunnen u informeren over de mogelijkheden van een LV-onderzoek en de kosten die hieraan verbonden zijn.

Bijzondere optische hulpmiddelen zijn maatwerk

Slechtziendheid is geen standaard afwijking en dit betekent dan ook dat een product voor u uiterst zorgvuldig aangemeten en op maat gemaakt moet worden. Deze procedure vraagt tijd en geduld van u als slechtziende. De kosten voor dergelijke vergrotende producten gaan vrijwel allemaal via de zorgverzekeraar en dat vraagt behandeltijd. Tussen aanmeten, aanvragen en afleveren zit meestal een periode van twee maanden. Bij sommige vergrotende producten is de behandeltijd korter, maar ze kan ook langer zijn dan 2 maanden.

Product informatie vergrotende hulpmiddelen

Een cliënt vraagt meestal eerst om een sterker brillenglas. Wij kunnen uw glazen versterken voor het lezen, maar dan wordt uw werk – leesafstand veel korter. De meeste mensen vinden dit niet prettig en verkiezen dan liever een loep of leesglas. Het alleen sterker maken van een brillenglas heeft niets te maken met een beter gezichtsvermogen.

Loepen en leesglazen

Dit type van vergroting kent vrijwel iedereen en wordt meestal als eerste gebruikt indien er een lage vergroting nodig is. De toegepaste vergroting ligt tot ca. 2.5X, waarbij nog een redelijk groot gezichtsveld overblijft om te lezen. Laten we zeggen: u behoudt nog een overzicht van een krantenkolom. Ideaal zijn de loep en leesglazen voor hand- en borduurwerk. Er zijn uitvoeringen die men om de hals kan hangen zodat de handen vrij zijn om te werken. Hogere vergrotingen zijn ook mogelijk, maar die zijn vooral voor spot- lezen: het even kunnen lezen van prijsjes, telefoonnummers en houdbaarheidsdata. Langdurig lezen is eigenlijk niet mogelijk, daar het gezichtsveld te klein is. Het verkleinde gezichtsveld is voor de slechtziende te vermoeiend en kost meer inspanning dan de gevraagde ontspanning.

Tafelloep met verlichting

Dit type loep is in vele uitvoeringen op de markt en hierbij wordt aan de wens voldaan door verlichting te combineren met vergroting. Licht is 50% van het zien en bij ouderen is licht een must. Als het gaat om details, zoals de krantendruk en borduur- / handwerk, dan is taakverlichting onontbeerlijk. De 3 uitvoeringen zijn: of met een klem aan de tafel of met een zwaar uitgevoerde voet van ca. 5 kilogram of met een rolstatief. Dit laatste biedt de gebruiker de mogelijkheid om in de gemakkelijke stoel te gaan zitten en de loep zodanig te buigen dat vanuit een comfortabele zithouding gelezen of geborduurd kan worden.

De gebruikte vergrotingen zijn tot ca. 3X maar men heeft dan wel een beperkt gezichtsveld.

Telescoopbrillen

Telescoopbrillen zijn kleine kijkertjes gemonteerd in een bril die uw brilsterkte bevatten, zodat u ermee kunt kijken op uw TV of ermee kunt lezen. Het lezen van de ondertiteling is vaak lastig, daar men niet op u wacht tijdens het lezen. Bij hogere vergrotingen neemt het gezichtsveld af en zijn de kijkers minder geschikt. Er zijn zeer veel verschillende kijkersystemen die ieder hun eigen kenmerken hebben en door de LV-optometrist gedemonstreerd kunnen worden. Uw oogaandoening bepaalt vaak in deze gevallen welk type kijker voor u het meest geschikt blijkt te zijn.

Een aantal kijkersystemen zijn zodanig ontwikkeld dat deze over een zeer groot gezichtsveld beschikken en de gebruiker de mogelijkheid bieden om er mee te fietsen of de mobiliteit te vergroten.

Deze kijkersystemen zijn ook zeer bruikbaar als handkijker voor het lezen van straatnaamborden of de bus- en vertrektijden.

Prismaloep & Keplersysteem

Een Prisma loupebril lijkt aan de buitenkant veel op een telescoopbril, maar de binnenkant is van een geheel andere optische opbouw. Het toegevoegde prisma zorgt ervoor dat het verkregen vergrote beeld rechtop en zonder al te veel lichtverlies op uw netvlies, zeg maar het filmrolletje van het oog, afgebeeld wordt.

De vergrotingen kunnen tot ca. 8X oplopen met een redelijk grote werkafstand. Het gezichtsveld wordt wel beperkter, maar een gehele krantenkolom, ca. 5 centimeter kan ermee worden overzien. Het mooie van dit systeem is dat er goed mee te lezen valt en dat mbv. opsteeklenzen de gebruiker er ook mee kan TV kijken.

Het nadeel van dit systeem kan het gewicht zijn en men moet over een goed perifeer gezichtsveld beschikken om hiermee goed te kunnen kijken. Er zijn vele mogelijkheden met dit type kijker systeem en het is voor zeer veel hobby’s en nabij-werkzaamheden toepasbaar.

Het Keplersysteem is een Prisma loupebril maar zodanig geconstrueerd dat deze van oneindig, zeg maar de kerktoren tot ca. 20 centimeter dichtbij instelbaar is. Deze kijkers worden veel gebruikt voor spotten en kleine leesvragen buitenshuis.

De kleinere uitvoeringen 3 en 4X vergroting worden in de meeste gevallen ingebouwd in een montuur. Lage vergrotingen worden vooral gebruikt bij TV kijken of bij het notenschrift bij bladmuziek en bij werken aan de PC.

Electronische vergroting

Lees muis

Als handloepen en kijkersystemen niet meer functioneren bij het lezen dan zijn er mogelijkheden met vergroting door het toepassen van een soort van leesmuis en uw eigen TV- toestel. De te lezen letters worden afgebeeld op een TV-toestel. Afhankelijk van de apparatuur kunt u gebruik blijven maken van uw eigen TV-toestel en via het video kanaal kunt u lezen. De vergrotingen die haalbaar zijn liggen tussen 4 tot 12 X.

Tijdens uw bezoek aan ons bedrijf kunt u kennis maken met dergelijke vergrotende systemen. Het grote voordeel van deze vorm van vergroting is dat u als gebruiker het systeem mee kunt nemen naar uw vakantie adres of bij een bezoek aan uw familie.

Men maakt gebruik van de scart- of video ingang op het TV-toestel en die is internationaal. De uitvoeringen zijn zeer divers en verschillend van zwart-wit tot kleurenuitvoering.

Beeldschermloep

Bij de BS-loep legt u de tekst onder de camera en de letters verschijnen op de beeldbuis. De vergroting kan ingesteld worden, variërend van ca.4 tot 20X.

De BS-loep maakt een zeer groot deel uit van de leeshulp voor de groep mensen met de hoogste graad van slechtziendheid. De BS-loep kan in zwart-wit letters of omgekeerd beeld weergeven. Ook bestaat de mogelijkheid tot een kleurenuitvoering, maar voor lezen is dit meestal niet zo zinvol, daar de contrastwerking hiervoor te laag is.

Het is juist de hoge contrastwerking die dit leesapparaat voor de zeer slechtziende mensen een goed en ideaal leeshulpmiddel maakt. Het nadeel is dat het apparaat nogal groot is en in kleine behuizing veel ruimte inneemt.

Filterbrillen lichtafscherming

Mensen die bekent zijn met een visuele handicap kunnen klachten hebben met hinderlijke lichtinval. Holsboer Optometrie is gespecialiseerd in het vervaardigen van speciale afschermende brillen die voorzien zijn van uw correctie sterkte of zodanig aangepast zijn dat u geen hinder heeft van strooilicht of hinderlijk tegenlicht. Wij maken in eigen bedrijf glazen die voorzien zijn van een coating die volledig afschermt maar u toch uw gezichtsvermogen laat behouden. Ook kan uw bril geheel anatomisch afgepast worden en op maat van uw gezicht gemaakt worden zodat al het licht tegen gehouden wordt dat voor u hinderlijk is. Wij maken zelf kappen en afsluitende lichtfilters die 100% afscherming bieden van Ultra Violet. Wij bezitten verschillende monturen die wij kunnen aanpassen aan uw wensen en waarmee u er ook nog normaal uitziet.

Mensen met droge ogen kunnen wij helpen door het toepassen van afsluitende kappen die de vochthuishouding optimaal houden zonder dat het er vreemd of lelijk uitziet.

Indien u bekend bent met Shögrun dan kunnen wij zeker voor u iets betekenen. Heeft u vragen, neem dan contact op met een van onze optometristen voor het maken van een afspraak.

Verlichting

Licht is 50% van het zien en is een zeer voornaam onderdeel voor iemand met een verminderd gezichtsvermogen. Een volwassene heeft 5X meer licht nodig dan een kind. Een 70-jarige heeft 20X meer licht nodig dan een kind om hetzelfde aan detail te kunnen herkennen.

Normaal leven mens en dier in een lichtomgeving die rond de 400 lux meet. (Lux is de hoeveelheid teruggekaatst licht) Voor lezen en taakverlichting heeft men tussen 1000 en 2000 lux nodig. Uiteraard kunnen die licht behoeften nogal wisselen en dit is weer afhankelijk van de aard van de oogaandoening.

De praktijk heeft ons geleerd dat in het algemeen de mensen in de thuis situatie geen goede verlichting hebben. Het toepassen van sterkere lampen biedt over het algemeen geen of nauwelijks verbetering.

Taakverlichting

Met taakverlichting bedoelen wij de verlichting die gericht is op uw handen, lees- of schrijfwerkzaamheden. De taakverlichting kan eenvoudig bereikt worden met een PL -11Watt verlichting of met een halogeen 20 of 50 Watt lamp. Voor beide geldt dat er direct op uw object of handen een ruime hoeveelheid licht valt die tussen de 1000 en 2000 lux ligt.

Het voordeel van deze manier van belichten is dat het licht niet direct op uw ogen valt, maar indirect. Hiermee voorkomt u overstraling en overbelichting. Door te “spelen” met de hoogte van uw lichtbron op het object, varieert u de intensiteit in hoeveelheid lux.

Belangrijk is dat u zelf aan de slag gaat met uw verlichting qua hoeveelheid en intensiteit en dat kan per individu verschillen. Wat de een als slecht omschrijft vindt de ander zeer prettig. U maakt uw ogen nooit slecht door veel licht te gebruiken, zeker als u het indirect op uw ogen laat invallen. Hoogstens kan het u vermoeien of irritatie bezorgen. Wij beschikken over speciale daglichtlampen welke de letters een veel beter contrast bieden tov. de normale lampen.

Contact Info

Stationsplein 12, 6811 KG, Arnhem
026 442 67 35

ONLINE BRILLEN PASSEN

online brillen passen

ONLINE BRILLEN PASSEN

Contact ons op 026 442 67 35 of E-mail ons naar info@holsboeroptometrie.nl

Wij helpen u graag.

Menu

Webdesign & beheer: Optosite