LOW VISION BIOPTIC

  1. Home
  2. chevron_right
  3. LOW VISION BIOPTIC

Wat is Low Vision?

Low Vision is een ander woord voor slechtziend en zegt eigenlijk dat er in het centrale deel van het netvlies of in de weg erna toe een kink in de kabel zit. Het kan zijn dat u door een oogziekte slechtziend bent geworden, maar ook is het mogelijk dat de gezichtsscherpte afneemt door het ouder worden. Met het verstrijken der jaren verandert ons uiterlijk aan de buitenzijde en is het dus heel begrijpelijk dat er aan de binnenzijde van het lichaam idg. het oog ook een verandering optreedt.

Hoe nu verder?

Als u slechtziend bent, of het idee heeft minder te zien dan normaal, dan kunt u een optometrist raadplegen, welke instaat is om vast te stellen of uw afname in gezichtsscherpte normaal verholpen kan worden met een brilcorrectie of dat er een andere oorzaak is welke uw gezichtsscherpte nadelig beinvloedt. Het onderzoek door de optometrist met specialisatie low vision, vindt plaats in de optometrie praktijk waarvoor wij een speciale afdeling met vergrotende hulpmiddelen ingericht hebben.

Wat doet een Low Vision Specialist

De low vision specialist zoekt in samenspraak met u naar een oplossing waarbij hulpmiddelen uw wensen zoveel mogelijk kunnen worden ingevuld. Er zijn mooie oplossingen aan te dragen, echter het blijven hulpmiddelen die nimmer het normale zicht terug kunnen geven zoals u dat gewend was.

    1. Voorwerp groter maken
    2. Voorwerp dichterbij halen
    3. Voorwerp met hulp van een lens vergoten

Voorwerp groter maken

U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van grootletterdrukboeken.

Op uw computer kunt u met behulp van Ctrl. + het lettertype vergroten of met Ctrl scroll op uw muis het lettertype of beeld vergroten. Er worden veel producten aangeboden die vergroot zijn, of van een vergroot opschrift zijn voorzien. Zeer veel ADL artikelen, (Activiteiten Dagelijks Leven) zijn gemaakt op dit bovenstaande principe. Vergelijkt u het met de krantenkopletters en de krantendruk zelf.

Voorwerpen dichterbij halen

Als u de voorwerpen dichtbij haalt, dan wordt het object relatief groter en daarmee is het voor u beter te herkennen.

Door dichterbij de televisie te gaan zitten, wordt het beeld ook groter. Dit is absoluut niet slecht voor uw ogen, maar het kan wel vermoeiend zijn. Ook al denkt u dat uw bril geen aanpassing behoeft, kan het toch verstandig zijn uw brilcorrectie op te laten meten voor de kijkafstand van 1 of 2 meter. Alle kleine beetjes helpen als het gaat om het zien van meer details.

Voorwerp met behulp van lens vergroten

Voor het lezen kunnen de brilglazen versterkt worden, maar gelijk daarmee wordt de afstand tot het papier verkort. Dit betekent dat u het leeswerk dichtbij moet houden.

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die maar één doel hebben om aan u een vergroot beeld aan te bieden, daarmee bent u instaat om nabij of veraf taken uit te voeren. Er zijn loepen met een sterke lens die ervoor zorgen dat het schrift vergroot wordt gezien. In combinatie met uw eigen bril kan de krant of het weekblad weer gelezen worden.

Welke hulpmiddelen zijn er?

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen uw hulpvraag voor het lezen, televisiekijken of het uitoefenen van uw hobby kunnen vergemakkelijken. Helaas kunnen deze hulpmiddelen nooit meer uw ogen verbeteren of versterken zodat u weer kunt kijken zoals u dat vroeger gedaan heeft. Het hulpmiddel is een aanvulling op het geen u mist in gezichtsscherpte en vervangt geen ontbrekend stukje.

Informatie

www.oogheelkunde.org

Op de bovenstaande website van de oogheelkunde, kunt u alle informatie vinden van oogaandoeningen en behandel mogelijkheden. www.Elvea.nl

Dit is de website van het gespecialiseerde Low Vision bedrijf waar Holsboer Optometrie deel vanuit maakt, samen met Visser Contactlenzen uit Nijmegen. Deze twee gerenommeerde bedrijven hebben een apart extern bedrijf gevormd waarbij alle Low Vision kennis en expertise is ondergebracht. Aan het hoofd van de Low Vision afdeling staat de heer dr. C.A.Verezen, Optometrist en gespecialiseerd in hulpmiddelen en oogzorg voor mensen met een visuele beperking. www.optometrie.nl

BiOptic Driving

Sinds 28 april 2009 is door het ministerie van Verkeer en Waterstaat erkend dat het mogelijk is om met een speciale telescoop auto te rijden. Als u denkt voor dit hulpmiddel in aanmerking te kunnen komen, dan kunt u deze vraag altijd neerleggen tijdens het low vision onderzoek. Uw gezichtsscherpte moet ten minste met één oog circa 0,20 zijn (20%) en de prognose moet stabiel zijn. U krijgt een speciaal onderzoek bij één van de Visio vestigingen in het land. Daarbij krijgt u een training en rijlessen. Ook al bent u in het bezit van een rijbewijs, u moet een rijvaardigheidstest en rijgeschiktheidstest afleggen. Stel dat u alles goed doorloopt, dan zijn de kosten van de BiOptic, rijlessen, examengeld en de aanschaf van de auto (automaat) geheel voor uw eigen rekening. Alle onderzoekskosten en trainingen worden vergoed via de AWBZ.

Kosten

Alle hulpmiddelen die op basis van medische indicatie aangevraagd worden bij de zorgverzekering, komen in principe voor vergoeding in aanmerking. Echter er zijn afspraken over bepaalde hulpmiddelen, qua levering, prijs en uitvoering. Dit betekent, dat u er niet zomaar vanuit kunt gaan dat alles maar vergoed wordt. U heeft altijd uw eigen risico van €170.00 euro, zodra u dit gebruikt heeft dan hoeft u in principe niets meer te betalen.

Uw low vision specialist aangesloten bij de NUVO, weet exact welke hulpmiddelen in aanmerking komen voor vergoeding en welke hulpmiddelen niet.

Over het algemeen worden vrijwel alle standaard hulpvragen op het gebied van hulpmiddelen door de meeste zorgverzekeringen opgenomen in het vergoedingen pakket.

Bij een aantal zorgverzekeringen kan er direct zonder machtiging vooraf van de zorgverzekering een hulpmiddel gemaakt worden. Uiteraard moet er altijd een medische ondersteuning zijn van de oogarts.

Patiënten vereniging

Er bestaan veel belangen verenigingen die gekoppeld zijn aan een oogaandoening en aan alle gevraagde informatie kunnen voorzien die u maar wenst. Ook zijn patiënten verenigingen zeer actief, waarbij de MD vereniging samen met Diabetes en Glaucoom vereniging de bekendste en grootste zijn op oogheelkundige aandoening. Op de website van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap staan alle patiënten- en belangenverenigingen beschreven.

Contact Info

Stationsplein 12, 6811 KG, Arnhem
026 442 67 35

ONLINE BRILLEN PASSEN

online brillen passen

ONLINE BRILLEN PASSEN

Contact ons op 026 442 67 35 of E-mail ons naar info@holsboeroptometrie.nl

Wij helpen u graag.

Menu

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Webdesign & beheer: Optosite