OOGAANDOENINGEN

  1. Home
  2. chevron_right
  3. OOGAANDOENINGEN

Informatie over oogaandoeningen

Het is niet de bedoeling om via deze informatie pagina alle ziektebeelden te beschrijven. Maar de meest voorkomende oogaandoeningen die bekend zijn binnen de oogheelkunde en in de optometrie praktijk zal ik voor u beschrijven op een eenvoudige manier aan de hand van voorbeelden.

Het ligt niet in de bedoeling om op de stoel van de oogarts plaats te nemen, en indien u meer vragen heeft of extra informatie wenst, dan kunt u altijd contact maken met de belangen verenigingen.

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie (MD) is een ingrijpende oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt. MD betekent letterlijk achteruitgang van de gele vlek, de macula lutea. Dit is het centrale deel van het netvlies waarmee men scherp ziet. MD wordt daarom ook wel ‘slijtage’ van het netvlies genoemd.

Voor meer informatie klik hier

Glaucoom

Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw. De oorzaak ervan is nog onbekend. Vaak speelt een verstoring van de waterhuishouding in het oog een rol. Hierdoor ontstaat er een te hoge druk binnen het oog. Door die verhoogde oogdruk wordt de bloedvoorziening van de oogzenuw afgekneld. Daardoor raken de vezels van de oogzenuw steeds meer beschadigd.

Voor meer informatie klik hier

Diabetes

Netvliesproblemen komen het meeste voor bij mensen met diabetes. Dit heet diabetische retinopathie (=netvliesschade). Diabetes kan de kleine bloedvaatjes in het netvlies beschadigen en vernauwen. De bloedvaatjes verzwakken en kunnen gaan lekken. Hierdoor krijgt het oog te weinig zuurstof. Als reactie hierop maakt het oog nieuwe bloedvaatjes aan. Deze tere bloedvaatjes gaan sneller kapot en zorgen voor nog meer bloedingen. Dit kan vervelende klachten geven en zonder behandeling zelfs tot slechtziendheid of blindheid leiden.

Diabetes kan op kortere termijn ook andere oogafwijkingen veroorzaken, zoals een troebele ooglens, verandering van de vorm van de ooglens, aantasting van het hoornvlies en beschadiging van de oogzenuwen.

Voor meer informatie klik hier

Contact Info

Stationsplein 12, 6811 KG, Arnhem
026 442 67 35

ONLINE BRILLEN PASSEN

online brillen passen

ONLINE BRILLEN PASSEN

Contact ons op 026 442 67 35 of E-mail ons naar info@holsboeroptometrie.nl

Wij helpen u graag.

Menu

Webdesign & beheer: Optosite